Scroll Top
Kulinovačko polje – 1 Nova 5, 32000 Čačak, Srbija

STAKLO I PARAMETRI KOJI GA ODREDJUJU

Custom Excerpt
Termo PVC Pandan Čačak

EFIKASNA TOPLOTNA IZOLACIJA

Izuzetno efikasna toplotna izolacija postala je nezamenjiva komponenta modernog građevinarstva, kako zbog uštede energije tako i zbog zaštite okoline. Moderna stakla za toplotnu izolaciju, osiguravaju niske U-vrednosti (1,7 W/m2K), istovremeno pružaju visoku propusnost energije (g= 66%) što omogućuje postizanje izuzetno povoljne toplotne ravnoteže objekta korišćenjem besplatne sunćeve energije.

Izumevši proces proizvodnje float stakla 1952. godine Sir Alastair Pilkington pokrenuo je revoluciju u staklarstvu. Ovaj proces omogućio je izradu staklenih ploča u raznim bojama i u različitim debljinama i dimenzijama. Od tada se razvoj tehnologija izrade i upotrebe stakla naglo ubrzao.

Danas je izrada stakla moderna industrija visoke tehnologije koja je u mogućnosti da proizvede hiljade ploča stakla dnevno u raznim bojama i debljinama. Ovim brzim razvojem tehnologije u proizvodnji stakla, staklo nam danas po svojim svojstvima i namenama omogućava termoizolacionu, akustičnu, solarnu, sigurnosnu i UV zaštitu.

Takoje moderna tehnologija proizvodnje stakla stvorila širok izbor proizvoda:

1. Float clear stakla

2. Float bojena stakla

3. Stakla za solarnu kontrolu

4. Ornament stakla i stakla za interijere

5. Nisko emisiona stakla

6. Sigurnosna stakla (laminirana i kaljena)- zaštita od provala, udaraca, projektila, vatre …

Izuzetno efikasna toplotna izolacija postala je ne-zamenjiva komponenta modernog građevinarstva, kako zbog uštede energije tako i zbog zaštite okoline. Moderna stakla za toplotnu izolaciju, osiguravaju niske U-vrednosti (1,1 W/m2K), istovremeno pruža ju visoku propusnost energije (g= 66%) što omogućuje postizanje izuzetno povoljne toplotne ravnoteže objekta korišćenjem bes-platne sunčeve energije.

PARAMETRI KOJI ODREĐUJU STAKLO

Svetlost i toplota posmatrani kroz parametre koji određuju staklo dolaze od sunca,a sva zračenja koja dolaze od sunca predstavljaju – energiju. Sva ta energija April/Maj 2009. je blagoslov, ali je istovremeno i problem kojem se mora posvetiti pažnja.

Prekomerna svetlost zaslepljuje. Ta pojava sama je po sebi neugodna, ali i štetna i opasna. Deluje na organe vida tako što ih oštećuje kao i prekomerna toplota od koje se štitimo senilima, zavesama i klimatizacijom što znači dalje povećanje troškova gradnje.

Čoveku je prijatno da boravi u prostoru gde je svetlo, temperatura vazduha 16-22 °C, brzina strujanja vazduha 0,2-0,4 m/s i relativna vlažnost vazduha 60-80%. Da bismo mogli iskoristiti najpovoljnije prednosti određenih stakala moramo poznavati njihove osobine i pokazatelje – parametre kojima se te osobine određuju. Staklo se određuje prema dva kriterijuma:

-Fizički parametri (debljina, veličina, boja, sigurnostji).

-Energetski parametri (prolaz svjetlosti LT i LR i prolaz energije ET, ER, EA, SF, SC, RHG i toplotni gubici- Ug ili Uw).

Stambeni prostori i kancelarije preplavljeni svetlošću igraju važnu ulogu u kvalitetu naših života. Međutim, pojačana propusnost svetlosti vodi do povećanja temperature te ultraljubičastih zraka. Stakla koja kontrolišu sunčevu svetlost poput Stopsola ili Sun-gurada i dr. stakala smanjuju pridobijanje nepotrebne solarne energije omogućavajući maksimalnu propusnost vidljive svetlosti. Sistemom premaza na staklima proizvodi se široka paleta proizvoda što omogućava izbor od proizvoda s visokom propusnošću svetlosti i solidnog solarnog faktora do stakla manje propusnosti u kombinaciji sa izuzetno efiokasnim solarnim faktorom. Pojačana selektivnost stakala osigurava maksimalnu štednju energije i istovremeno omogućava visoku propusnost vidljive svetlosti.

Leave a comment